Foto: Lukas Lindberg

Vad är BMX-racing?

BMX (av bicycle motocross) är en sport med en speciell typ av cykel, en så kallad BMX-cykel. BMX-racing utövas på en bana liknande en motocrossbana med olika typer av hopp och doserade kurvor. BMX utvecklades i Kalifornien USA under det tidiga 1970-talet av pojkar som var för unga för att köra motocross, i stället utvecklade de BMX (därav bicycle motocross, en: cykelmotocross). Från Olympiska sommarspelen 2008 i Peking är BMX sommarolympisk gren. Den organiserad BMX-sporten styrs på internationell nivå av internationella cykelförbundet UCI.

Banorna är ca 350-400 m och upp till 8 cyklister kör samtidigt, först från start till mål vinner. Tävlingar körs med tre inledande kvalrundor (heat), efter kval körs finaler. Vid större tävlingar 16-dels-, 8-dels, kvarts-, semi- och finaler. Fyra första från varje final går vidare till nästa nivå.

Sporten är fartfylld och en riktig publiksuccé. Titta gärna på filmer här, men framför allt - kom och titta i verkligheten!

Klicka här för att hitta till banan

Uppdaterad: 24 OKT 2016 11:34
Vill du synas här?
Maila till This is a mailto link